Go Back   OC3D Forums > [OC3D] Processors & Platforms > Memory
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 05-06-20, 04:22 PM
SparkleDJackson's Avatar
SparkleDJackson SparkleDJackson is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Jan 2011
Location: northern ireland
Posts: 1,954
x570 4 sticks???

Hello peeps. so i have built a second rig with a x570-f strix and a 3900x. my one question is i have a kit of 4x16 3200 dominator platinum from my old x99 system. i know it has always been said just stick to two sticks if you use four it wont work. is it still the case. its only 3200 mhz its not like its stupid fast running memory and its a matched kit so compatibilty between stick is not a worry. whats the verdict guys. am i good to run 4 sticks, i dont know if ill manually overclock the cpu or not.

Reply With Quote
  #2  
Old 05-06-20, 04:29 PM
AlienALX's Avatar
AlienALX AlienALX is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Sussex
Posts: 15,279
It will depend on whether that RAM is liked by Ryzen and what clocks you can get. It should deffo work, but you may need to down clock it and loosen the timings.

You will get four sticks to work, but the memory controller on the chip may not be able to do full speed on all four.

You don't need to manually overclock a Ryzen. Just set the PBO to max and does it all for you.
__________________


If you don't like what I post don't read it.
Reply With Quote
  #3  
Old 21-02-21, 04:48 PM
hotrob's Avatar
hotrob hotrob is offline
Newbie
 
Join Date: Jan 2016
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Posts: 26
Four sticks is just fine. The Ryzen 3000 memory controller is pretty good. Technically, 4x16 is only rated to 2667 mhz iirc, so you will at the very least be able to get that speed. But if you enable geardown mode, I'm pretty sure you'll be able to pop them in and set XMP and call it a day. As for performance being worse, given equivalent clocks and timings, 4x16 > 2x16 > 2x8 on Ryzen.



Once thing though if you want to put in the effort, is to bear in mind the infinity fabric. Ideally, if your CPU can do say 1800 fclk you'd want your memory to run 3600mhz so you can have the core-to-core/core-to-cache communications as low latency as possible, while not have the memory latency get hit because of the clocks being out of sync. However, if the difference is high enough - like you can do 1900 fclk but only 3200 on the memory - the benefit might outweigh the desync penalty.

Buildzoid did a good video here:


TLDR: Unless you can get significantly higher clocks by only using 2x16, 4x16 is better on Ryzen.
__________________
Phanteks Evolv X| x570 Taichi | r5 3600 (bronze sample, [email protected] on a good day)| Dark Rock Pro 4 | Vega 64 Strix | 4x8 Viper Steel 3800 16-16-16-32 | Corsair AX1000 |
Reply With Quote
  #4  
Old 21-02-21, 08:56 PM
Excalabur50's Avatar
Excalabur50 Excalabur50 is online now
OC3D Elite
 
Join Date: Apr 2011
Location: Australia
Posts: 6,543
I was able to run 32GB of Corsair Dom Plats @ 3600 CAS18 with my 3800X on and MSI X570 Pro Carbon so the chances are good you'll get the 3200 running, that being said though like AlienALX said some ram just isn't liked all you can do is try it.
__________________
DRAGON'S MIST
Coolermaster H500P White ARGB=AMD Ryzen 5950X=MSI Prestige X570 Creation=Intel Optane SSD 9 480GB PCIE=32gig 3600Mhz White Dom Plats RGB= MSI RTX 3080 Gaming X Trio=Coolermaster ML360R ARGB=MSI Optix MPG341CQR=Roccat AIMO 122=Corsair Force LS 960GB=Roccat Kone AIMO White=EVGA Supernova 850 G2=White Sennheiser Game One=NZXT Hue+ with RBG strip=Windows 10 Pro=Thrustmaster T16000M HOTAS=MSI Agility GD60 RGB Mousepad=Chasepower Pure Sinewave UPS
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump










All times are GMT. The time now is 04:26 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.