Go Back   OC3D Forums > [OC3D] Graphics & Displays > Graphics - Other
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 28-04-20, 02:18 PM
DwarfAdigginAhole DwarfAdigginAhole is offline
OC3D Crew
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 515
Crashes in any game I play except LoL or Second Life.

Ryzan 2600
GSkill Trident Z 16gb 3200 kit 16-18-18-38 Asus Strix b450 f
H115i Pro AIO
970 Evo 1tb NVME
MSI Gaming X 1080 ti
Windows 10 Pro 64bit

Now with specs out or the way I have been crashing in any game i play. Sniper Elite 4 gives me a D3DDRED2 in Event Viewer, DOOM 2016 outright bsods me with an irql_not_less_or_equal message. The weird thing is this is only a game issue, I can run Heaven and Superposition benchmarks just fine. I've run Blender benches with no crashing ether. I ran Prime95 for about 15mins with no issues either. I'm running memtest atm, 15 mins in and 83% on pass 1 and so far no errors. I have reinstalled my drivers on just about everything and even swapped to my friends RTX 2060 and I still get the same issues in Doom 2016. Does anyone have any clue what might be wrong?

Reply With Quote
  #2  
Old 28-04-20, 02:28 PM
AlienALX's Avatar
AlienALX AlienALX is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Sussex
Posts: 14,307
https://support.microsoft.com/en-gb/...notlessorequal

If that doesn't fix it you may need to reinstall, as other things suggest your system file is corrupt.
__________________

Reply With Quote
  #3  
Old 28-04-20, 02:43 PM
DwarfAdigginAhole DwarfAdigginAhole is offline
OC3D Crew
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 515
Quote:
Originally Posted by AlienALX View Post
https://support.microsoft.com/en-gb/...notlessorequal

If that doesn't fix it you may need to reinstall, as other things suggest your system file is corrupt.
I'm on my 2nd pass of memtest and suddenly am getting errors. Like. 3 just as I type this. At around the 41% mark. Never mind in the time it took to type this i am upwards of 1000 errors in memtest at the 50% mark. This looks like it might be a ram issue.

*edit*
May I have a few Fs in the replys.

http://imgur.com/a/vSZAMGw
Reply With Quote
  #4  
Old 28-04-20, 04:30 PM
AlienALX's Avatar
AlienALX AlienALX is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Sussex
Posts: 14,307
Ok then on the fly data is corrupt due to bad RAM.

That sucks man.
__________________

Reply With Quote
  #5  
Old 28-04-20, 04:34 PM
looz's Avatar
looz looz is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Feb 2013
Location: Finland
Posts: 1,756
Could just be that memory controller isn't quite up to the task of running XMP settings - which sounds quite plausible with a gen 2 ryzen. Increasing DRAM voltage, loosening timings or dropping ram clocks could help. Sometimes even typing in the timings manually instead of using XMP helps.
__________________
i7 8700k - 16GB - 2060 FE - 660p 1TB + MX500 2TB - HE-4XX w/ Topping D30+A30
Reply With Quote
  #6  
Old 28-04-20, 04:48 PM
AlienALX's Avatar
AlienALX AlienALX is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Sussex
Posts: 14,307
I can't see 3200 16 being too heavy tbh. However, maybe loosen the timings off to 18 and try that.
__________________

Reply With Quote
  #7  
Old 28-04-20, 05:05 PM
looz's Avatar
looz looz is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Feb 2013
Location: Finland
Posts: 1,756
Quote:
Originally Posted by AlienALX View Post
I can't see 3200 16 being too heavy tbh. However, maybe loosen the timings off to 18 and try that.
Well, the looser secondary and tertiary timings hint of lower quality memory chips.
__________________
i7 8700k - 16GB - 2060 FE - 660p 1TB + MX500 2TB - HE-4XX w/ Topping D30+A30
Reply With Quote
  #8  
Old 28-04-20, 05:26 PM
AlienALX's Avatar
AlienALX AlienALX is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Sussex
Posts: 14,307
No dude that's not what I meant. 2000 series were still "3000 or 3200 if lucky". What I meant was the memory controller may not like the timings.

So yeah, 3200 @ 18 may be better, or 3000 @ 16 or the memory could well be stuffed.
__________________

Reply With Quote
  #9  
Old 28-04-20, 06:13 PM
DwarfAdigginAhole DwarfAdigginAhole is offline
OC3D Crew
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 515
Quote:
Originally Posted by AlienALX View Post
No dude that's not what I meant. 2000 series were still "3000 or 3200 if lucky". What I meant was the memory controller may not like the timings.

So yeah, 3200 @ 18 may be better, or 3000 @ 16 or the memory could well be stuffed.
I manually set the CL to 18 and it seems to have fixed the issue. Im going to run a memtest in a minute but it didn't crash in Doom.

Also, I was thinking about just buying this kit of memory https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1 but if this is an actual fix, would it even be worth buying this kit since it is not on my QVL and I wont be upgrading till the end of this yearish since I am trying to wait for Ryzen 4000?
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 28-04-20, 06:31 PM
AlienALX's Avatar
AlienALX AlienALX is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Sussex
Posts: 14,307
I did a lot of benching recently in regards to timings. I run mine at 3600 CL15 ATM. I can probably go lower, because my RAM is 4133 so with lower clocks means tight timings.

It really does become diminishing returns. So I would make sure it's stable, then leave it alone.

And no, I would not upgrade the kit. Keep hold of it for now. Like I said, you are talking fractions here. Very small ones.



Mine is highlighted orange. I then lowered them to 16 across the board and pretty much matched the guy above me, but even at 15 I got maybe 1% better score.
__________________

Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump










All times are GMT. The time now is 10:43 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.