Go Back   OC3D Forums > [OC3D] Graphics & Displays > Graphics Cards
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 13-06-18, 09:01 PM
BigDaddyKong's Avatar
BigDaddyKong BigDaddyKong is offline
OC3D Elite
 
Join Date: May 2013
Location: USA
Posts: 1,059
Keep Popping GPU's Looking For Why

I started out with a Fury on my old system, then moved to a Crossfire setup. A year later I built my 1800X system and moved them there. About 6 months in, my new Fury stopped working. No problem, I RMA'd it. It was about 2 years old at that point. I get used to running a single Fury, and decide to ditch Crossfire. After a few weeks, I got a Fury back from RMA, and put it in the system. About 3 weeks later the RMA unit stops working. So I put the used Fury back in my system I got earlier and did another RMA.

When I got that RMA back, I decided to put that one in my sons system, which was my old 980X rig. Still running great. Last night when I got home from work, I was just surfing, and boom, screen went black. I tried to reboot, and got a code 66 on my Crosshair Hero VI. I tried swapping PCIE lanes, still no good. I pulled out an old 390 and stuck it in and it worked. Luckily, I had a 1070 in a prebuilt system I got for my wife. I was able to swap the 390 and put the 1070 in my system.

I am running triple monitors. I noticed over the last couple of weeks, the monitors were not very bright, and not all that sharp when looking at them. I noticed with the 1070, with all 3 monitors hooked up the memory stays at high clocks all the time. I did notice when I did get the 390 to boot, it was doing a windows update. Could running 3 monitors lead to an early death of a GPU? I did swap out my power supply between the first two RMA's after a silly accident with my water loop, I know its not the PSU killing them.

I did OC my CPU, but never the GPU. The only other option would be the mobo. But its so random, with nothing changing in between, I'm not sure about that one either. Maybe this rig is just jinxed, killing 3 GPU's in about 7 to 8 months.

__________________
AMD R7 1800X-Asus Crosshair VI Hero-16GB GSkill 3200mhz-Corsair HX850-H110i-MSI 1070-Coolermast H500-Windows 10 Pro-Dell U3011-Dell 2007FP
Reply With Quote
  #2  
Old 14-06-18, 07:18 AM
Warchild Warchild is online now
OC3D Elite
 
Join Date: Feb 2013
Location: Norway, Oslo
Posts: 4,357
Maybe it is your PSU is at fault and you dont realise. I'd guess you are getting surges which are frying various components.

Could it be your household is getting electric surges and you are not surge protected?
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 14-06-18, 07:29 AM
Avet's Avatar
Avet Avet is offline
OC3D Crew
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 843
Could be the motherboard.

How good is electricity at the place you live? And what PSU model are/were you using? If it is a lower end one it could be the problem.
Reply With Quote
  #4  
Old 14-06-18, 07:51 AM
Warchild Warchild is online now
OC3D Elite
 
Join Date: Feb 2013
Location: Norway, Oslo
Posts: 4,357
Quote:
Originally Posted by Avet View Post
Could be the motherboard.

How good is electricity at the place you live? And what PSU model are/were you using? If it is a lower end one it could be the problem.
I'm thinking its the possibility of both.

My last home I was always losing my UV lights which were connected via Molex. After 1 month they dimmed by 75% and then popped various led's or stopped working.
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 14-06-18, 09:06 AM
AlienALX's Avatar
AlienALX AlienALX is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Sussex
Posts: 11,318
Electrical equipment is never jinxed, and there will be a scientific and logical explanation for it. Guys have stated the most likely causes (PSU and leccy) but also it could be the mobo sending too much voltage to something.

Has this only happened in the primary PCIE slot? or have you had other cards die in another one? Sadly you are quite limited in testing that tbh.

You could just be really, really unlucky but there is usually something else at play.

First obvious thing to do is remove the GPU, get out a torch and take a good look at the pins in the PCIE sockets. Make sure nothing is shorted etc.
__________________
He used to do surgery
For girls in the eighties
But gravity always wins



Reply With Quote
  #6  
Old 14-06-18, 09:21 AM
BigDaddyKong's Avatar
BigDaddyKong BigDaddyKong is offline
OC3D Elite
 
Join Date: May 2013
Location: USA
Posts: 1,059
First power supply was a Corsair HX1000 and then moved to a Corsair 850 Platinum. Electricity is pretty good. I have 3 other systems running in the same room with no issues. System is also setup on a surge protector.

My NAS is setup on a battery backup, and it would alarm if anything major was amiss.

Looked in the PCIE slot, and did not see anything amiss.
__________________
AMD R7 1800X-Asus Crosshair VI Hero-16GB GSkill 3200mhz-Corsair HX850-H110i-MSI 1070-Coolermast H500-Windows 10 Pro-Dell U3011-Dell 2007FP
Reply With Quote
  #7  
Old 14-06-18, 11:30 AM
Avet's Avatar
Avet Avet is offline
OC3D Crew
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 843
If it isn't just bad luck it could be the motherboard...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump










All times are GMT. The time now is 06:01 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.