Go Back   OC3D Forums > [OC3D] Processors & Platforms > Mainboard & CPU
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 28-03-14, 10:13 AM
Nies's Avatar
Nies Nies is offline
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Unhappy CPU Slower after SSD upgrade

I recently upgraded my PC from a single 1tb HDD, to 2 1tb HDDs and 2 120gb SSDs. I formatted everything and done a fresh install of windows on 1 of the SSDs, and now my PC cant seem to multitask as well as before, eg My fps has halved and most games, my CPU often reaches 100%, i used to be able to run a game and have a video/stream running along with it but now this is impossible, when I open more than about 5 tabs it lags regardless of the browser.

My WEI has dropped to 5.8 from around 7 for the processor, don't know if this is relevant though.

I have tried doing another fresh install of windows, updating all drivers and nothing seems to help.

My pc specs:
Intel i5 2500k
MSI Z77A-G43
8GB Exceleram 1600
XFX DD 7950 3GB
2 x Kingston 120gb SSD
1 x 1tb Seagate Barracuda sata3
1 x 1tb Toshiba sata3
750W XFX Pro XXX Edition 80PLUS Bronze Modular PSU


Does anyone have any suggestions to fixing these issues?

Reply With Quote
  #2  
Old 28-03-14, 10:46 AM
barnsley's Avatar
barnsley barnsley is offline
born in a.....
 
Join Date: Dec 2012
Location: Cambridge
Posts: 7,216
what clock does the cpu say it is running at?
__________________
Rig: i7 [email protected]|2x8gb HyperX Fury|Intel z97-AR|Corsair H75| 2x Nvidia 1070 founders edition|Superflower leadex 750W gold|Inwin 904| 970 EVO 500GB m.2|512GB evo 840| Crucial MX 500 500GB|ASUS MG279Q +Acer S240HL| Windows 10 pro, 8.1 pro| Kubuntu LTS
Audio: Silverstone EB01-E+EB03+DT 770 Pro 250Ω+Samson SAGOMIC
Ducky Legend (cherry red)+Zowie AM-FG
Reply With Quote
  #3  
Old 28-03-14, 06:25 PM
Nies's Avatar
Nies Nies is offline
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Its at the stock 3.3 GHz
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 28-03-14, 06:27 PM
NeverBackDown NeverBackDown is offline
AMD Enthusiast
 
Join Date: Dec 2012
Location: With the Asguardians of the Galaxy
Posts: 16,210
Update the firmware for the SSDs? Update Bios? Update GPU drivers?
Reply With Quote
  #5  
Old 28-03-14, 07:56 PM
Nies's Avatar
Nies Nies is offline
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
Doing this hasn't seemed to make a noticeable difference, if at all.
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 28-03-14, 11:35 PM
Devo234's Avatar
Devo234 Devo234 is offline
Advanced Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Peterborough, UK
Posts: 440
im not sure if it'll do anything but did you make sure ahci mode was enabled?
__________________
i5 3570k @ 4.2Ghz - Corsair H60/sp120 quiet - z77a g45 - 8gb vengeance lp 1600 - gigabyte windforce 780 - 120gb/250gb 840 evo - 1tb barracuda - rm850




OC3D Overclockers Club Member
No. 038
Reply With Quote
  #7  
Old 29-03-14, 02:20 PM
Nies's Avatar
Nies Nies is offline
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
They were already set to AHCI mode
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 29-03-14, 05:16 PM
NeverBackDown NeverBackDown is offline
AMD Enthusiast
 
Join Date: Dec 2012
Location: With the Asguardians of the Galaxy
Posts: 16,210
Check to see if they are in AHCI mode... Update windows to SP1 at a minimum. Also if updating your GPU drivers hasn't made any difference and they were old drivers in the first place... then you probably did it wrong.
Reply With Quote
  #9  
Old 30-03-14, 06:36 PM
Nies's Avatar
Nies Nies is offline
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 6
They are in AHCI mode and the GPU drivers where already up to date, and I'm on windows 7 SP1
__________________
Reply With Quote
Reply

Tags
cpu, ssd, upgrade

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump










All times are GMT. The time now is 10:59 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.