Go Back   OC3D Forums > [OC3D] Graphics & Displays > Graphics Cards
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 01-01-19, 04:53 PM
TheF34RChannel's Avatar
TheF34RChannel TheF34RChannel is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2011
Location: The Netherlands
Posts: 2,119
GPU fan revving question

Briefly touched upon in another thread, I'm suffering from random but frequent fan revving of what I'm now almost sure is the GPU (the pitch matches it).

I see nothing in afterburner though.

Only happens (and it started) when playing AC Odyssey. Ran Hellblade and nothing (likely different loads on the card, I imagine).

Just on the unlikely off chance, has anyone else seen it in Odyssey?

Asus Strix 1080

Reply With Quote
  #2  
Old 01-01-19, 05:17 PM
AlienALX's Avatar
AlienALX AlienALX is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Sussex
Posts: 12,744
Change your fan curve. Simple as that. You can then set the check spaces (IE when it checks and changes the RPM) to as long as you like in ms, IIRC.

It sounds to me like your GPU is hitting a certain temp, then the game drops off and it's then revving back down and so on. Laughably the loading screen on FO76 hits about 2500 FPS and my card heats up like crazy. And that is just loading lol.



Right, see where it says "Fan speed update"? that is where you change the time it checks. Mine is set to 5 seconds ATM. If you increase it to ten it would probably solve your revving issues.
__________________
"Those really high 20 series prices are just place holders"



Reply With Quote
  #3  
Old 01-01-19, 07:11 PM
TheF34RChannel's Avatar
TheF34RChannel TheF34RChannel is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2011
Location: The Netherlands
Posts: 2,119
I'll give that a try, cheers! I'd rather have that than it being on the fringe.

I didn't see any temp spikes though.
__________________
Asus Z370 MXH | 8700K 4.7GHz | Corsair H105 | G.Skill Trident Z 3333MHz CL16 16GB | Asus GTX 1080 Strix | EVGA SuperNOVA 850 P2 | Crucial MX200 500 GB | Acer XB270HU 1440p | Win10 Pro x64
We call ourselves legion, for many we be. So hand me your kingdom, I'll take it from here. And dare no one break from, my circles of fear

Reply With Quote
  #4  
Old 02-01-19, 06:36 AM
Eddie long's Avatar
Eddie long Eddie long is offline
Advanced Member
 
Join Date: Jan 2017
Location: Hampshire
Posts: 446
That could also be the asus software that runs the fan curve , i used to get it on my rampage if i was running the fans on there minimum speed , i raised the fan curve a little (3-4 percent) and it stopped
__________________
Life isn't always a bowl of cherry's.
Sometimes it's HARD WORK
Reply With Quote
  #5  
Old 02-01-19, 10:18 AM
TheF34RChannel's Avatar
TheF34RChannel TheF34RChannel is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2011
Location: The Netherlands
Posts: 2,119
Quote:
Originally Posted by Eddie long View Post
That could also be the asus software that runs the fan curve , i used to get it on my rampage if i was running the fans on there minimum speed , i raised the fan curve a little (3-4 percent) and it stopped
You mean the firmware itself?
Reply With Quote
  #6  
Old 02-01-19, 01:14 PM
AlienALX's Avatar
AlienALX AlienALX is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Sussex
Posts: 12,744
Holy crap I must thank you for posting this thread.

It turns out my Vega fans were stuck at 11%. That would explain many of the issues I've been having. Apparently if you set up a fan profile in AB and Wattman neither of them work.

Sorted now. That might explain why I was only getting brief boost clocks of 1500 max.
__________________
"Those really high 20 series prices are just place holders"



Reply With Quote
  #7  
Old 02-01-19, 01:57 PM
Eddie long's Avatar
Eddie long Eddie long is offline
Advanced Member
 
Join Date: Jan 2017
Location: Hampshire
Posts: 446
Quote:
Originally Posted by TheF34RChannel View Post
You mean the firmware itself?
Sorry I didn't use the correct discription. I got so miffed with it I brought an aquero but still in the pipe line to be done as the adjustment sorted it
Reply With Quote
  #8  
Old 02-01-19, 03:19 PM
TheF34RChannel's Avatar
TheF34RChannel TheF34RChannel is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2011
Location: The Netherlands
Posts: 2,119
Quote:
Originally Posted by AlienALX View Post
Holy crap I must thank you for posting this thread.

It turns out my Vega fans were stuck at 11%. That would explain many of the issues I've been having. Apparently if you set up a fan profile in AB and Wattman neither of them work.

Sorted now. That might explain why I was only getting brief boost clocks of 1500 max.
You're welcome ha ha! Glad you got it sorted. What's wattman?

@Eddie can imagine and thanks
Reply With Quote
  #9  
Old 02-01-19, 03:25 PM
AlienALX's Avatar
AlienALX AlienALX is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2015
Location: West Sussex
Posts: 12,744
It's basically everything you need for an AMD GPU, I just didn't know it because I didn't open it with my Fury X.



It has 7 or 8 P states for GPU clocks. Meaning it will clock down unless you need more FPS. Obviously full tilt means full clocks (like if you run 240hz or something else daft etc).

Then it uses a very similar tool to Afterburner for the fans (see the thing at the bottom). Problem was? I had set them both up, so neither was working. In MSI AB the fan was greyed out at 11% and was not spinning up at all in games. Meaning I was limited to about 1300mhz, but worse the GPU was getting hot AF. It doesn't seem to go over 75c ever, but man if you touched that cold plate it would literally burn your skin lmao.

So it's noisier in here now, but far cooler.
__________________
"Those really high 20 series prices are just place holders"



Reply With Quote
  #10  
Old 02-01-19, 06:42 PM
TheF34RChannel's Avatar
TheF34RChannel TheF34RChannel is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Mar 2011
Location: The Netherlands
Posts: 2,119
Ouch! Very happy for you man!!

Setting it to 10.000 didn't solve my issue. Windtunnel revving stays.

Temps are 58-59, rarely 60C, RPM hovers around 2190 @ 60% fan speed (it matches the temp 1:1),again no visible only audible revving *scratches head*

Edit: doubled my AC Odyssey session and it persists alright. In the extreme case I have warrenty until November. Not that replacements are available so who knows what will happen.

And I reached a new all time low in Odyssey: at level 43 I got killed by chickens... Jumping and pecking me to death. Quite hilarious!
__________________
Asus Z370 MXH | 8700K 4.7GHz | Corsair H105 | G.Skill Trident Z 3333MHz CL16 16GB | Asus GTX 1080 Strix | EVGA SuperNOVA 850 P2 | Crucial MX200 500 GB | Acer XB270HU 1440p | Win10 Pro x64
We call ourselves legion, for many we be. So hand me your kingdom, I'll take it from here. And dare no one break from, my circles of fear

Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump










All times are GMT. The time now is 02:25 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.