Go Back   OC3D Forums > [OC3D] Graphics & Displays > Graphics - Other
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 26-06-15, 12:22 PM
joey117 joey117 is offline
OC3D Crew
 
Join Date: Jan 2011
Location: Northern Ireland
Posts: 576
Laptop external graphics card

Hi I have Asus g53sx laptop is there any way to use a external graphics card to improve graphical performance in games and still in use the laptop screen, our does something like that not exist?

Reply With Quote
  #2  
Old 25-06-16, 09:54 PM
hotrob's Avatar
hotrob hotrob is offline
Newbie
 
Join Date: Jan 2016
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Posts: 20
You MIGHT be able to get something like this guy to work by opening it up and plugging it into where your wifi adapter is plugged into, provided it's mini pcie and not mini sata. But, it's pretty janky.

If it's any consolation, it'll be a lot easier in the future, just make sure your next laptop has a Thunderbolt 3 port.
__________________
Windows 10 / Mint 17.3 | Corsair C500r | ASUS 970 Pro Gaming/Aura | FX8320 @ 4.6 Ghz | Kraken x61 | MSI 980 Gaming @ 1525Mhz / 7500Mhz Memory | 4 x ADATA XPG V1.0 4 GB 2133 Mhz CL11 | EVGA 1300 G2 & Sony VAIO Flip 15A i5 4200u | 2 x 8GB 1600Mhz Corsair Vengance CL9 1.35v | Corsair Force LE 480 GB | Intel Network 7260 AC + Bluetooth
Reply With Quote
  #3  
Old 10-07-16, 06:23 AM
Haxorinator Haxorinator is offline
Newbie
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 14
It's really "janky" to use an alternative or external GPU without Thunderbolt or an Expresscard slot as you'll have to wire a cord underneath your laptop with the plastic cover off like what "hotrob" said. Also, in most cases you MUST use an external monitor because its too difficult to have signals going out to the GPU, than back in to the internal display. You'll lose some performance, normally due to a data bottleneck.

The G53SX should have a replaceable GPU in MXM (its what the GPU and the board are called) format, however, ASUS is weird and doesn't use standard MXM so you'll have to do some research to see if one would fit. You would also probably need a bios update to get it to work and even then there is no guarantee.

Honestly, you're best bet may just be to sell it for some compensation and buy a newer model, that can be fully 100% upgraded so you're never really "stuck".

TLR its doable, but it wont look clean and it will be difficult. It's also expensive and could mitigate the performance gains by how much you could have put into a new system.

P.S. Interesting note, it's amazing how far "integrated" graphics have come. Intel's HD 530 (desktop version) performs similarly to your GTX 560M today, crazy huh!?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump










All times are GMT. The time now is 11:18 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.