Go Back   OC3D Forums > [OC3D] Processors & Platforms > Mainboard & CPU
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 10-01-18, 07:54 PM
Nine Iron Nine Iron is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: St Helens, Merseyside
Posts: 139
Fans not being temperature-controlled in Windows

Just built a new rig around a Gigabyte Z370N ITX and Windows 10 Pro.

I set the CPU fan curve in the BIOS and it behaves correctly. However, when I get into Windows and run OCCT the fan speed is fixed and won't increase with temperature.

I've just updated to the latest (or, rather, later - there being only two) BIOS and it has had no effect. I've tried both PWM and 3-pin fans controlled via PWM and voltage, respectively, to no avail.

Any ideas? I'm going to be OCing this one so I need the fans to work properly!

__________________
Intel i3 8350K 4.6 GHz @ 1.24 V
16GB Corsair DDR4-3200
Zotac 1050 Ti OC

Samsung SM961 256GB, Intel 600P 1TB
LG BH16NS40 BD-RE
Corsair SF450
Windows 10 x64

Reply With Quote
  #2  
Old 10-01-18, 08:11 PM
FTLN FTLN is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Feb 2012
Location: France
Posts: 1,276
Did you install any of the gigabyte software ? Maybe the fan software is interfering, a long shot I know but might be worth a check..
__________________
Intel Core i7 8086K @ 5.00GHz Delidded @1.2v - Asus ROG Z370 Strix - G.SKill Aegis [email protected] 2x16GB - NZXT MANTA BLACK/RED - PM961 1TB x 2 RAID0 - Nvidia GTX 1080 Ti - Corsair H110 Pro - Corsair Commander Pro - Asus ROG Swift PG279Q 2560x1440P G-Sync 165Hz

Reply With Quote
  #3  
Old 10-01-18, 08:31 PM
Nine Iron Nine Iron is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: St Helens, Merseyside
Posts: 139
Quote:
Originally Posted by FTLN View Post
Did you install any of the gigabyte software ? Maybe the fan software is interfering, a long shot I know but might be worth a check..
Nothing but the drivers has gone in; no utilities.

I'm reading elsewhere that I should be using the OS-level Gigbayte utilities, but I don't want to have OS processes running when the BIOS should be doing its bloody job! Also reading that it's a known issue with the later chipsets... just hope there's a workaround.
__________________
Intel i3 8350K 4.6 GHz @ 1.24 V
16GB Corsair DDR4-3200
Zotac 1050 Ti OC

Samsung SM961 256GB, Intel 600P 1TB
LG BH16NS40 BD-RE
Corsair SF450
Windows 10 x64

Reply With Quote
  #4  
Old 11-01-18, 05:35 PM
Nine Iron Nine Iron is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: St Helens, Merseyside
Posts: 139
I can add

a) the CPU fan stops briefly during the Windows loading screen,
b) under the System Information Viewer's Smart Fan Control program (Windows utility), the CPU fan's temp sensor is FAR away from the CPU, at the bottom corner of the board - I'll try and get a picture of this, because it's ridiculous.

Am I getting to the point where I should RAM this board? Never had such faffing with the CPU FAN with anything else I've ever built!
__________________
Intel i3 8350K 4.6 GHz @ 1.24 V
16GB Corsair DDR4-3200
Zotac 1050 Ti OC

Samsung SM961 256GB, Intel 600P 1TB
LG BH16NS40 BD-RE
Corsair SF450
Windows 10 x64

Reply With Quote
  #5  
Old 11-01-18, 08:08 PM
FTLN FTLN is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Feb 2012
Location: France
Posts: 1,276
One last question, are you setting cpu fan curves to ramp up based on cpu temp or another temp ?
__________________
Intel Core i7 8086K @ 5.00GHz Delidded @1.2v - Asus ROG Z370 Strix - G.SKill Aegis [email protected] 2x16GB - NZXT MANTA BLACK/RED - PM961 1TB x 2 RAID0 - Nvidia GTX 1080 Ti - Corsair H110 Pro - Corsair Commander Pro - Asus ROG Swift PG279Q 2560x1440P G-Sync 165Hz

Reply With Quote
  #6  
Old 11-01-18, 08:23 PM
Nine Iron Nine Iron is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: St Helens, Merseyside
Posts: 139
Quote:
Originally Posted by FTLN View Post
One last question, are you setting cpu fan curves to ramp up based on cpu temp or another temp ?
Definitely keyed to the CPU temperature. Control method set to Auto - it's PWM - and it responds to commands in BIOS.

ETA - tried a couple of different profiles and they all get blitzed once Windows starts up.
__________________
Intel i3 8350K 4.6 GHz @ 1.24 V
16GB Corsair DDR4-3200
Zotac 1050 Ti OC

Samsung SM961 256GB, Intel 600P 1TB
LG BH16NS40 BD-RE
Corsair SF450
Windows 10 x64

Reply With Quote
  #7  
Old 12-01-18, 11:05 AM
Warchild Warchild is offline
OC3D Elite
 
Join Date: Feb 2013
Location: Norway, Oslo
Posts: 4,292
Quote:
Originally Posted by Nine Iron View Post
Definitely keyed to the CPU temperature. Control method set to Auto - it's PWM - and it responds to commands in BIOS.

ETA - tried a couple of different profiles and they all get blitzed once Windows starts up.
Instead of auto, try to set an upper and lower threshold temp. See if it adheres to that.
I wonder if windows is thinking your software is still installed. Since its not there windows has no idea on config so uses default max 12v parameters.

I'm hearing many many people have issues with Gigabyte lately.
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 12-01-18, 02:45 PM
looz's Avatar
looz looz is offline
OC3D Crew
 
Join Date: Feb 2013
Location: Finland
Posts: 810
Sometimes when programs probe for sensors they also mess up configuration, maybe OCCT hasn't been updated for your motherboard. For example HWiNFO messed up my CPU fan curve until a recent patch.

All I can suggest for now is another program like SuperPi for stressing and HWiNFO for monitoring.
__________________
i7 8700k 4.9GHz - 2x8Gb 3600MHz CL15-15-15-34 - GTX 970 - 512GB 850 EVO
Reply With Quote
  #9  
Old 12-01-18, 03:11 PM
Lazlo's Avatar
Lazlo Lazlo is offline
Advanced Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 296
Quote:
Originally Posted by Nine Iron View Post
I can add

a) the CPU fan stops briefly during the Windows loading screen,
b) under the System Information Viewer's Smart Fan Control program (Windows utility), the CPU fan's temp sensor is FAR away from the CPU, at the bottom corner of the board - I'll try and get a picture of this, because it's ridiculous.

Am I getting to the point where I should RAM this board? Never had such faffing with the CPU FAN with anything else I've ever built!
The System Information Viever - Smart Fan Control is actually a gigabyte software/utility and (at least for me) overwrites the uefi settings.
__________________
"The road to hell is paved with good intention."
Reply With Quote
  #10  
Old 12-01-18, 03:12 PM
Nine Iron Nine Iron is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: St Helens, Merseyside
Posts: 139
Quote:
Originally Posted by Lazlo View Post
The System Information Viever - Smart Fan Control is actually a gigabyte software/utility and (at least for me) overwrites the uefi settings.
That's the one I had a problem with - thinks the CPU temp sensor is at the bottom corner of the board AND has the CPU temperature fifteen degrees lower than it really is!
__________________
Intel i3 8350K 4.6 GHz @ 1.24 V
16GB Corsair DDR4-3200
Zotac 1050 Ti OC

Samsung SM961 256GB, Intel 600P 1TB
LG BH16NS40 BD-RE
Corsair SF450
Windows 10 x64

Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump










All times are GMT. The time now is 08:48 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.