Go Back   Overclock3D Forums > [OC3D] Processors & Platforms > Overclocking
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 22-10-10, 12:15 AM
momer85 momer85 is offline
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 10
So Ive downloaded Prime95 and Realtemp, as well as CPU-z and a few videocard overclocking apps (Furmark and MSI Afterburner). I plan on getting HWmonitor asap as well. Any other suggestions would be greatly appreciated.

But in the meantime I have a few questions about stock temps.

so I had Prime95 tested for an hour (torture test) and got the following temps with realtemp

Idle (min) 34 33 31 31

Load (max) 61 58 57 57

Ambient temp was about 15~18c

I only saw the temps hit their max very briefly and the were usually no higher than 54~55

are these acceptable temps with a NH-D14 (Thermal compound AC MX-2) and a Haf X?

Reply With Quote
  #2  
Old 22-10-10, 12:29 AM
tinytomlogan's Avatar
tinytomlogan tinytomlogan is offline
The Guvnor
 
Join Date: Dec 2007
Location: TTL Towers
Posts: 16,231
Those temps are a little high on load for a stock 950 tbh dude, you may want to go in and manually set it to 1.1 or 1.15v for a stock run because auto just emans the bios can do what it likes and it probs overvolting it.
__________________
If you recommend a product LINK THE REVIEW


Get along or run along. Your choice
Reply With Quote
  #3  
Old 22-10-10, 12:39 AM
momer85 momer85 is offline
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 10
Ok, I will give it a try and post the new temps back up. (and yes that was completely stock settings)

My initial concern was that I probably had a poor seating (considering this is my first go around actually building a kit).

Thanks for the response Tom.
Reply With Quote
  #4  
Old 22-10-10, 01:05 AM
tinytomlogan's Avatar
tinytomlogan tinytomlogan is offline
The Guvnor
 
Join Date: Dec 2007
Location: TTL Towers
Posts: 16,231
It is a bit high, just stick a ball of paste about half the size of a garden pea in the centre of the CPU and let the heatink do the rest. Also plug the fans in to a molex so they are at 12v just while we are looking to gauge it (dont use the fan speed reducers either)
__________________
If you recommend a product LINK THE REVIEW


Get along or run along. Your choice
Reply With Quote
  #5  
Old 22-10-10, 01:56 AM
momer85 momer85 is offline
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 10
Well I re-stress tested the system and got pretty significant decreases in temp @1.1v (everything else the same)

Idle 35 34 33 33

load 57 55 54 53

Ambient 20~21c

Stayed around 52~53c average on across the cores for most of the test jumping to 55 here and there (and 57 for all of about 1 second and dropping back to 54c

Seems to be running around 1.098v and not 1.1v exactly but i assumed that was close enough.

(I edited because my room was actually hotter than i thought [heat kicked on, needless to say i turned it off completely])

also i have the 2 Noctua fans plugged into the Y connector and into the cpu_fan header (is that ok?)
Reply With Quote
  #6  
Old 24-10-10, 03:49 AM
momer85 momer85 is offline
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 10
I hope I'm not being pushy in posting again before a response but I just wanted to know if those were ok baselines before I start playing in the BIOS. I'm chomping at the bit here lol.
Reply With Quote
  #7  
Old 24-10-10, 03:13 PM
Heebs Heebs is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 134
Current cores for me are:

30

26

30

26

Ambient temp: 16-17 degrees.

Running both my fans off the on board CPU fan pins.
Reply With Quote
  #8  
Old 24-10-10, 07:10 PM
momer85 momer85 is offline
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 10
Hmm I guess I'm in the area, considering ambients but I'm assuming that's idle temps. Thank you heebs.
Reply With Quote
  #9  
Old 24-10-10, 07:21 PM
AMD_PBz's Avatar
AMD_PBz AMD_PBz is offline
OC3D Crew
 
Join Date: Mar 2010
Location: Windsor,Ontario
Posts: 653
Send a message via MSN to AMD_PBz
Just to give you an idea at 22c ambient i7 930 @ 3.8 1.176v using NH-D14 with MX-2 folding in a haf-x with an Overclocked GTX 460 on top and 470 below it my temps are 66 64 64 62 both GPU's are running 611 WU's
__________________
mY Stats



It's better to contribute what you have than not contribute at all!

It's all about team work!

Team Redline 98860 @OC3D Folding@Home Check us out!


PBzzz on 360
Reply With Quote
  #10  
Old 25-10-10, 12:51 AM
momer85 momer85 is offline
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 10
Sounds like I'm still running a bit hot even undervolted, guess I used too much mx2 (originally about the size of a pea)? I'll also see if I have any stagnant area of airflow (I don't think I do but I could be wrong.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump






All times are GMT. The time now is 10:27 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.