Go Back   Overclock3D Forums > [OC3D] Graphics & Displays > Overclocking
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
  #1  
Old 20-02-13, 02:46 PM
BPRSM's Avatar
BPRSM BPRSM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: UK
Posts: 207
Send a message via Skype™ to BPRSM
Overclocking 3570k help

So today I decided to overclock my 3570k to 4.4 GHz and I set the voltage to 1.310v. I booted it up and it ran okay, so I ran Far Cry and after about 3 minutes it crashed. I then bought the multiplier to 42, which made the frequency 4.2 GHz. I booted it up again and looked at the clock speed on Core Temp and it still said 4.4 GHz (shown in the image). I went back into the BIOS to make sure I'd saved it right and it was still at 4.2 GHz.

So does anyone know why my clock speed will not go back to 4.2 GHz, or even the default speed?

Thanks.

MOBO: Asus Sabertooth Z77
Cooler: H100i
CPU: i5 3570k

I set my BIOS back to how it was and I'm still getting 4.4 GHz.



__________________
My Rig

Corsair 600T | i5 3570k @ 4.4 GHz | Asus Sabertooth Z77 | Corsair TX750M | XFX HD 7970 @ 1050 MHz | Corsair H100i | OCZ 256 GB SSD

Find it here: http://forum.overclock3d.net/showthread.php?t=50395
Reply With Quote
  #2  
Old 20-02-13, 03:39 PM
Drakkonen Drakkonen is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 108
When i got my 3570k I had the same issue. I spent ages looking through things to find out what was wrong, turns out it was just boosting up to 4.4GHz on the intel boost. Now technically that shouldn't happen according to the specs but it could be the same thing for you.
__________________
i5 3570K oc @ 4.5GHz / Asus P8z77-V / 8GB HyperX RAM @1600MHz / MSI GTX 670 PE / HyperX 3k 120GB SSD / 1TB Blue drive / Noctua NHD-14 / Corsair HX750 PSU / Fractal R4

Dell U2412M / Iiyama B2475HDS / Razer Blackwidow Ultimate Stealth / Mionix Naos 3200 / Steelseries Qck / Focusrite Scarlet 2i2 / AKG K240 MkII / Yamaha HS7
Reply With Quote
  #3  
Old 20-02-13, 03:44 PM
BPRSM's Avatar
BPRSM BPRSM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: UK
Posts: 207
Send a message via Skype™ to BPRSM
Quote:
Originally Posted by Drakkonen View Post
When i got my 3570k I had the same issue. I spent ages looking through things to find out what was wrong, turns out it was just boosting up to 4.4GHz on the intel boost. Now technically that shouldn't happen according to the specs but it could be the same thing for you.
I thought it could be the boost (which shouldn't go that high), but certain games crash still and they worked fine before I messed around with the overclock.
__________________
My Rig

Corsair 600T | i5 3570k @ 4.4 GHz | Asus Sabertooth Z77 | Corsair TX750M | XFX HD 7970 @ 1050 MHz | Corsair H100i | OCZ 256 GB SSD

Find it here: http://forum.overclock3d.net/showthread.php?t=50395
Reply With Quote
  #4  
Old 20-02-13, 08:56 PM
Noz_God's Avatar
Noz_God Noz_God is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Cumbria, The Lakes
Posts: 172
try clear cmos or set the turbo to 42 instead of auto
__________________
My Rig|| Motherboard: Asus Maximus IV Extreme-Z || CPU: i7 2700k @ 4.6, 1.35v || Graphics Card: KFA2 GTX 680 EX 4GB ||
Memory: 16GB - G Skills Ripjaws Z @ 1866 || SSD: Crucial M4 128GB (OS) || HDD: Western Digital Caviar Black 1TB (Games + storage) || Sound Card: Asus Xonar D2X || CPU + Mobo Cooling: Custom water cooling || Power Supply: Corsair TX950w ||
Case: Coolermaster HAF X


OC3D Overclockers Club Member #018
Reply With Quote
  #5  
Old 20-02-13, 09:41 PM
Gamepro105's Avatar
Gamepro105 Gamepro105 is offline
Advanced Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: UK
Posts: 360
Send a message via Skype™ to Gamepro105
http://support.asus.com/Troubleshoot...2ml3jJ&no=1723
__________________
My Build:
Corsair 600t | ASRock Extreme 7 gen 3 | i5 3570K | H100i | XFX 7950 | Corsair XMS3 8GB | Corsair AX860W | Seagate Barracuda 1TB | Dual 200mm Mod|
Find it here:http://forum.overclock3d.net/showthread.php?t=50689
Reply With Quote
  #6  
Old 20-02-13, 09:43 PM
BPRSM's Avatar
BPRSM BPRSM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: UK
Posts: 207
Send a message via Skype™ to BPRSM
Quote:
Originally Posted by Noz_God View Post
try clear cmos or set the turbo to 42 instead of auto
Quote:
Originally Posted by Gamepro105 View Post
Clearing the CMOS worked fine. Thanks Noz_God and Gamepro
__________________
My Rig

Corsair 600T | i5 3570k @ 4.4 GHz | Asus Sabertooth Z77 | Corsair TX750M | XFX HD 7970 @ 1050 MHz | Corsair H100i | OCZ 256 GB SSD

Find it here: http://forum.overclock3d.net/showthread.php?t=50395
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump






All times are GMT. The time now is 08:30 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.